Bulgaria    A а Б б  В в Norge

    

БЪЛГАРО-НОРВЕЖКОТО ДРУЖЕСТВО и Българското посолство в Осло съобщават:

На 27 май 2007(неделя) ще отпразнуваме заедно както 24 май – Празникът на славянската писменост и култура, така и 17 май - Националният ден на Норвегия на Hovedøya.

На 17 май, националния празник на Норвегия, се отбелязва деня на подписването на  Конституцията в Eidsvoll през 1814г. Първото честване на 17 май е било през 1826 година в Trondheim. До 1947 година 17 май е бил обикновен работен ден, но от 1947 година е обявен за национален празник на страната и почивен ден. Норвежците приемат деня като един всеобщ празник на децата, мира и свободата.

На 24 май България отбелязва Празника на славянската писменост и култура. Братята Кирил(827–869) и Методий (826–885) създават първата славянска азбука (глаголицата) още през 9. век. Техните ученици, между които и Климент Охридски, я опростява графически и така възниква кирилицата. Осъвременени варианти на кирилицата се използват в български, руски, македонски, сръбски, украински и беларуски език както и в много други държави от бившия СССР, Азия и Източна Европа. С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007, кирилицата стана официална азбука на Европейския Съюз. След въвеждането на еврото като национална валута на страната ни, на новоотпечатваните евробанкноти заедно с латинските и гръцките букви ще бъде отпечатан надписа "евро" и на кирилица.

 

Ние ще честваме тези две дати с грил празник на Hovedøya.

Ще се срещнем в 12,00 часа. (Повече информация ще публикуваме до 20 май 2007 на нашата интернет страница.)

Вземете със себе си каквото сами желаете да хапнете, а българското посолство ще осигури напитките и десерта! Ще има изненади за деца и възрастни.

 

Трябва ни емблема (лого) на дружеството. Очакваме вашите идеи до 25.05.2007 на адреса на дружеството klubbgnor@yahoo.com, които ще представим на срещата и най добрата от тях ще бъде избрана за емблема на дружеството. Победителят получава награда.

Добре дошли на 27.05.2007!

Свети Кирил и Методий, Стенопис от Захарий Зограф, Троянски манастир, 1848Oт ръководството  на дружеството и посолството